Dyreportalen

For alle som er glad i dyr

Løpetid hos hund

13 november 2019- 1 min read

Hund Tips til hundeeiere

Løpetid er når tispen blir kjønnsmoden og kommer i brunst. Hun kan da i mange tilfeller bli klar til å parres. 

Tisper blir vanligvis kjønnsmodne i en alder av 6-24 måneder. Små hunderaser er ofte tidligere kjønnsmodne enn større hunderaser. Intervallet mellom den første løpetiden til den andre kan variere fra 4-12 måneder. En frisk hund vil som oftest ha løpetid gjennom hele sitt liv, den kommer ikke i en overgangsalder slik som oss mennesker.

Vi kan dele løpetiden inn i fire faser:

Proøstrus (forbrunst): (mellom 3-15 dager) I denne perioden kan man se at kjønnsleppene starter å hovne opp og det kan komme litt blodig utflod fra vagina.

Estrus (brunst): (mellom 3-15 dager) Kjønnsleppene er hovne. I denne perioden er tispen villig til å stå stilt for hannen ved forsøk på parring. Halen vil flytte seg til sides når hannhunden snuser. Dette er kalt «flagging». Utfloden er mye klarere i fargen enn ved proøstrus. I denne fasen får tispen eggløsning som kan bli befruktet av sperm celle.

Metøstrus: (etterbrunst) (110-140 dager) I denne fasen  tillater ikke tispen at hannen parrer seg med henne. Slutten av denne perioden blir markert enten ved at tispen er drektig, dier eller er i fødsel. Tisper som ikke blir drektige eller får innbilt svangerskap går inn i den neste fasen som er anøstrus.

Anøstrus: (brunstmangel) (30-130 dager og 60-90 dager for hunder som har løpetid to ganger i året). I denne perioden skjer det ikke så veldig mye når det gjelder reproduktive hormoner.

Er løpetid hos hund det samme som menstruasjon hos mennesker:

Nei, menstruasjon hos mennesker er når livmoren gjør seg klar til å bli befruktet. Menstruasjon sees hos mennesker ca 2 uker etter eggløsning mens blodtilblandet utflod er noe man kan se hos tispen i nærheten av eggløsning under løpetiden. Tisper har ikke menstruasjon og blodet man ser under løpetiden til en hund kommer fra skjeden, ikke livmoren.

aniportrek

Kan tispen være i normal fysisk aktivitet under løpetiden:

Ja, det er ingenting som tilsier at tispen ikke kan mosjoneres som før. Det er flere hundeeiere som opplever at tispen er trøttere og mindre arbeidsvillig under løpetiden. Dette kan ha sammenheng med hormonforandringene som skjer i kroppen til tispen. Det kan være greit å la tispen styre sitt aktivitetsnivå selv i denne perioden.

Hvilke forholdsregler bør jeg ta under løpetiden til min tispe:

Det er lurt å føre en logg over når løpetiden starter og når løpetiden sluttet for og ha kontroll over syklusen til tispen din. Du bør alltid holde tispen din i bånd dersom du er blant andre hannhunder. Du kan også bruke en gul sløyfe på båndet. Dette båndet signaliserer til hundeeiere at andre hunder skal holde avstand fra tispen din.

Les mer om tjenestene vi tilbyr på hjemmesiden vår AniPort.no

Om forfatteren

Veterinær Anne Tjønneland

Veterinær Anne Tjønneland

Anne ble ferdig utdannet veterinær i 2011. Siden da har hun opparbeidet seg erfaring som veterinær fra ulike klinikker i Norge. På Østlandet hadde hun ansvar for den daglige driften av en smådyrklinikk. Videre har hun også jobbet som frivillig veterinær i Midtøsten.