Dyreportalen

For alle som er glad i dyr

Julefeiringen med hunden

13 november 2019- 2 min read

Hund Tips til hundeeiere

Nå er det jul igjen, og gjett om vi har gledet oss! Juleferingen med hunden innholder som med oss mennesker , ekstra mye tid til kos, lek og tur. Sjansen for litt gode matrester av den salte og feite varianten er meget stor!

Julemat er ikke hundemat

Vær forsiktig med julematen. Ikke bare hadde det vært utrolig kjedelig å annonsere til gjestene at det blir poteter og rosenkål til middag fordi hunden spiste opp ribba, men hunder har ikke godt av fet og salt mat. Enten det skjer i et uaktsomt øyeblikk, eller man liker å dele den deilige julematen med den firbente, så er det det beste for hunden at man passer på at den ikke får i seg noe. Unngå også å gi hunden bein fra får, fugl, eller fisk.

Hunden jeg vokste opp med spiste et helt fenalår en gang hun var alene hjemme i førjulstiden. Vi kom hjem og trodde det hadde vært oversvømmelse hjemme. Den stakkars hunden hadde tømt alle vannskålene, og alle toalettene for vann på grunn av saltet i fenalåret. Og det som går inn må også ut.. (Det var ikke vann som oversvømte stuegulvet).

Vær også forsiktig med å sette sjokolade, druer, og nøtter innenfor hundens rekkevidde. Sjokolade er som kjent for de aller fleste giftig for hunder. Druer og rosiner kan gi nyresvikt hos hund, og nøtter kan gi allergiske reaksjoner.

Du grønne glitrende juletre

Juleferingen med hunden gjør at man også er litt obs på julepynt, gaver og gaveinnpakning, og barnåler. Ødelagte julekuler av glass kan gi kuttskader. En julekule i glass som knuser i hundens munn er et bilde jeg ikke har lyst å male for dere – tro meg når jeg sier det bør unngås! Gaveinnpakning, spesielt gavebånd, kan være morsomme å leke med (spesielt for katter), men skulle hunden (eller katten) tygge dette i seg kan det bli stygge skader i tarmene, og et nesten garantert veterinærbesøk. Barnåler er noe hunder ikke klarer å fordøye, så har du en hund som støvsuger gulvet for rusk, bør du passe på at du støvsuger bort barnålene før hunden gjør det! Hvis ikke kan hunden få forstoppelse.

Julestjerne, får jeg deg?

Husk at julestjerne og mange andre av de tradisjonelle juleplantene er giftig for både hund og katt. Inntak av julestjerne gir irritasjon i slimhinner med brekninger og diaré. Symptomene er som regel milde, men kraftigere besvær med hevelser og svelgeproblemer kan forekomme. Hvis du har mistanke om at dyret ditt kan være forgiftet, må du kontakte veterinær så raskt som overhodet mulig.

aniportrek

Hvor får du hjelp i jula?

Hvis uhellet er ute så er det en trygghet å vite hvor man får tak i hjelp. Pass på at du vet hvilken av veterinærene i nærheten av deg som er så heldig å ha vakt i jula. Og hvis hunden ditt ikke allerede er forsikret, så vet dere sikkert hva jeg skal si nå. Det er kjempebillig å dra til veterinæren på en rød dag når alle andre virksomheter har stengt! Nei, det er faktisk kjempedyrt. Og så er det også en god grunn til at når jeg søker på ordene hund + jul på google så er det et forsikringsselskap som topper søkelisten. Forsikringsselskapene vet de blir travle i januar med å behandle forsikringskrav, for å si det sånn.

Men viktigst av alt..

..er at man koser seg i julefeiringen med sine firbente og tobente familiemedlemmer, tar vare på hverandre, og har en riktig God Jul!

Sjekk gjerne også ut AniPort's nettside for å se hvilke tjenester vi tilbyr: https://aniport.no/

Om forfatteren

Veterinær Elisabeth Kverneland

Veterinær Elisabeth Kverneland

Elisabeth ble ferdig utdannet veterinær i 2017. Hun har opparbeidet seg erfaring som veterinær fra ulike klinikker i Norge. Hun vokste opp med hund, og har selv en blandingshund og en huskatt.