Dyreportalen

For alle som er glad i dyr

Akutte sykdommer hos hunder

13 november 2019- 3 min read

Veterinærens råd Hund

AniPorts veterinær Anne og Elisabeth forteller om akutte situasjoner og sykdommer som kan oppstå.

Hjelp, hunden min er syk!

Diare

Er du usikker på hva som er akutte sykdommer? En voksen og frisk hund kan ha diare et par dager uten at den trenger veterinærbehandling, men dersom man oppdager blod i avføringen skal man kontakte dyrlegen. En valp eller en gammel hund kan reagere kraftigere på diare. Du bør derfor være ekstra påpasselig dersom disse har kraftig diare over flere dager eller blir unormalt slappe.

For at mage og tarmsystemet skal få hvile anbefales det å faste voksne hunder ved diare. Det er viktig at hunden har vann tilgjengelig. Fasting skal helst ikke gjøres hos valper eller senior. Etter fasting kan en introdusere en diett basert på ris, fiskeboller eller kylling. Gi dette i flere små måltider samt zoolac eller diarsenyl (kjøpt på dyreklinikk). Ha rent vann tilgjengelig 24 timer i døgnet!

Oppkast

En hund kaster lettere opp enn et menneske. De tåler oppkast 3-4 ganger i løpet av en dag eller to uten at det trengs behandling. Oppkast kan føre til at hunden blir dehydrert (lav væskebalanse i kroppen). For å forhindre dette kan du gi vann med en plastsprøyte inn i siden på munnen. Ofte er ikke dette godt nok og hunden vil trenger væske i blodåren (infusjon) hos veterinær.

Oppkast kommer ofte ved en infeksjon eller dersom hunden har spist noe den ikke tåler. En hund som skal kaste opp kan vise følgende tegn: økt spyttmengde, slapp, skjelven og urolig. Dersom oppkast inneholder blod skal du kontakte dyrlegen.

For at mage og tarmsystemet skal få hvile anbefales det å faste voksne hunder ved oppkast. Det er viktig at hunden har vann tilgjengelig. Fasting skal helst ikke gjøres hos valper eller senior. Etter fasting kan du introdusere en diett basert på cottage cheese naturell, ris og kylling.

Sårskader

Dersom hunden får bittskader bør man alltid kontakte en dyrlege. Årsaken til dette er at skaden kan være skjult ettersom hundens rovtenner kan lage lommer i huden. I disse lommene kan det samle seg puss som fører til betennelse. En slik skade vil forårsake store smerter hos hunden.

Andre sårskader som ikke er dype kan man prøve å behandle hjemme ved å rense samt påføre sårsalve daglig. Man kan benytte vanlig saltvann NaCl eller Pyrisept som man får tak i på vanlig apotek. Dersom man er i tvil bør man kontakte en dyrlege som kan ta en vurdering av skadeomfanget.

akutte sykdommer

Kloskader

Disse kan være smertefulle og kan trene akutt hjelp. Ofte er det klokapselen og nerven som er involvert. Årsaken til kloskaden kan være at hunden har blitt tråkket på eller hengt fast i noe. Når nerven er involvert vil smerten være konstant og dette er svært ubehagelig for hunden.

Ta en vurdering av skaden og kontakt dyrlege om det behøves. Hold kloen ren og unngå bandasjer ettersom slike skader fort blir betent. Hunden bør likevel ikke ha mulighet til å slikke på såret. Vi anbefaler at du kjøper en krage for å unngå dette.

Hoggormbitt 

En annen vanlig akutt sykdom kan være Hoggorm, den er aktiv på våren og sommeren. I august måned føder den og giften av den unge hoggormen er ofte kraftigere enn giften fra den voksne. Skulle man være uheldig at hunden blir bitt bør man bære den ned til bilen og deretter kjøre direkte til nærmeste dyrlege. Her vil hunden få væskebehandling, smertelindring samt antibiotika. I de meste alvorlige tilfellene vil det også bli gitt motgift.

aniportrek

Allergisk reaksjon

Allergiske reaksjoner kan være svært forskjellige. Hunden kan få utslett på kroppen, oppkast eller diare. I slike tilfeller kan hunden ha spist noe den ikke tåler. Dersom hunden spiser noe giftig (diverse planter eller annet) kan man få en reaksjon i form av anfall. Man bør alltid kontakte dyrlege dersom hunden har en allergisk reaksjon.

Forgiftning

Hunder tåler ikke alt vi mennesker spiser. Noe menneskemat kan være direkte giftig for hunder. Dette gjelder bla. druer, sjokolade, løk, makademia nøtter samt alt som inneholder xylitol (vingummi, tyggi, avokado stein, løk.) Dersom hunden spiser noe av dette skal du kontakte dyrlegen umiddelbart da dette blir akutte sykdommer.

Visste du at AniPort har utrolig mange dyktige hundepassere ? Ta en titt her om du kunne tenke deg en sliten hund!

Om forfatteren

Veterinær Anne Tjønneland

Veterinær Anne Tjønneland

Anne ble ferdig utdannet veterinær i 2011. Siden da har hun opparbeidet seg erfaring som veterinær fra ulike klinikker i Norge. På Østlandet hadde hun ansvar for den daglige driften av en smådyrklinikk. Videre har hun også jobbet som frivillig veterinær i Midtøsten.