Dyreportalen

For alle som er glad i dyr

Valg av hunderase og oppdretter

02 oktober 2019- 3 min read

Hund Tips til hundeeiere

Det viktig å finne en seriøs oppdretter og hvilken rase som passer deres livsstil best.

Hvordan velge hunderase og oppdretter 

Det er et stort ansvar å ha en hund, men samtidig får du en venn som alltid er glad for å se deg og vil være sammen med deg. Du må regne med å lufte den 3-4 ganger hver dag i hele hundens liv. Den skal ha mat og vann, ikke være for mye alene og kunne gå pent i bånd. Alle har godt av å komme seg ut hver dag, og mange sier hunder burde kommet på blå resept. I tillegg man blir kjent med nye mennesker som har samme interesse, Før en tar valget om å bringe en hund inn i sitt hjem, er det viktig å finne ut hvilken hunderase som passer deres livsstil best, og å finne en seriøs oppdretter.

valg av hunderase og oppdretterDet finnes mange ulike hunderaser, som alle er avlet fram til ulike behov. Finn en som passer dine behov og livsstil.

Hvordan velge riktig hunderase:

Det finnes over 400 ulike hunderaser. Alle er avlet fram til ulike behov, som for eksempel varsle ved besøk, følge spor, finne dyr, trekke last, være selskap, hent ting, grave, løpe fort osv. Det er derfor viktig at du velger en rase som passer din livsstil, og dine behov, fremfor en du synes er fin eller en hund du kjenner til. Har du for eksempel en fantastisk hage, ønsker du ikke en hund som ble brukt til å grave.  Liker du ikke bjeffing, ønsker du ikke en hund som skulle varsle ved besøk. 

Les om rasen du ønsker

Les om rasen du ønsker å velge, og se hva den opprinnelig ble brukt til. Du må også velge om du ønsker en renraset hund eller en blandingshund. Per i dag kan du ikke få noen titler ved å konkurrere med en blandingshund. Det er også andre ulemper ved en blandingshund, som at det kan være vanskelig å følge linjene med tanke på arvelige sykdommer og mentaltilstand. Det viktigste er uansett å velge valp fra en trygg og sosial tispe. For å velge riktig rase les godt om de ulike rasene du vurderer. Enkelte sider på internett tilbyr også «rasevelger-tester», som for eksempel Norsk Kennelklubb.

En oppdretter bør ha en plan for sosialisering med både mennesker, hunder og andre dyr, og tilvenning til ulike miljøer.

Hvordan velge oppdretter:

Besøk oppdretter

Når du først har bestemt deg for en rase, kommer valget til oppdretter. De fleste er seriøse, som bruker mentalt og fysisk friske hunder i avl, og som bruker god tid på sosialisering og miljøtrening. Det viktigste du kan gjøre er å besøke oppdretteren, gjerne flere ganger, også før avlstispen blir drektig. Forsøk å få observere både mor og far, både hjemme og på tur. Er tispen trygg og sosial i møte med deg, andre mennesker og hunder, vil hun nok bli en god mor. Er hun derimot usikker, og knurrer eller bjeffer og holder avstand fra fremmede mennesker og/eller hunder kan det være lurt å velge en annen mor til sin valp. Det er ikke normalt eller vanlig at moren er hard mot valpene sine. Skjer dette er det stort sett fordi moren ikke har noen mulighet til å komme seg unna valpene når de plager henne.

aniportrek

Plan for sosialisering

I tillegg til at avlstispen er bra, bør oppdretter ha en plan for sosialisering. Både med både mennesker, hunder og andre dyr, og tilvenning til ulike miljøer, som bilkjøring, og andre miljøer ute. Velger du en oppdretter som er nøye på dette de første åtte ukene av valpens liv, blir din jobb når du får valpen hjem mye enklere å følge opp. Hvor mange år oppdretter har drevet på med oppdrett har ingen ting å si, og enkelte hjemmeoppdretter kan være vel så gode som kenneler. Det som er viktig er at valpene får være inne i huset, bli vant til huslyder som støvsugeren, radio, tv, rop og skrik osv. Valper bør være en naturlig del av familien og få oppleve normale ting som skjer i hverdagen. 

Hvis du ikke selv har kompetanse til å bedømme oppdretter, mor og far, og valpene kan det være lurt å få hjelp av en kompetent person.

For mer utfyllende informasjon, sjekk ut Siddis Hundeskole

Om forfatteren

AniPort