Dyreportalen

For alle som er glad i dyr

Miljøtilvenning av valpen

01 oktober 2019- 4 min read

Hund Tips til hundeeiere Valp

Miljøtilvenning med andre hunder, mennesker og andre dyrearter er viktig å ta tak i tidlig for å få en trygg hund.

Hvorfor miljøtrening er så viktig for din valp

I perioden tre til 12-14 uker skal valpen lære hvordan å bli sosial med andre hunder, mennesker og dyrearter. Dette er også perioden hvor valpen lett kan venne seg til miljøet den skal leve i. Blir ikke valpen tilstrekkelig tilvent og trygg i miljøet den skal leve i, vil den senere ha problemer med å finne denne tryggheten. Da kan livet bli vanskelig for både hund og eier. Hundens fryktrespons starter ved ca fem uker, og arbeidet for å få en trygg hund bør starte allerede før dette. En hund som ikke har startet arbeidet før fem ukers alder vil ha vanskeligere for å sosialiseres og tilvennes, det vil ta lenger tid, og det vil kreves mer arbeid. Vi har størst muligheter for et problemfritt hundehold om vi lar valpen bli trygg på alle de viktige tingene i løpet denne perioden.

Når valpen kommer hjem

Du har på forhånd kjøpt inn det som er nødvendig, og skal bruke tiden til å la valpen få gjøre seg kjent og bli trygg. I begynnelsen bare i huset, og i hagen, eventuelt lufteområde ved boligen. Valpen skal få gjøre seg trygg et sted, før vi tar den med til neste sted, og helst uten for mye stimuli. En valp kan bli utrygg, usikker og tilvenningen vil ta lenger tid om den opplever for mange nye inntrykk. Hvor lang tid dette tar er det stor forskjell på fra valp til valp, og du kan ikke sammenligne med naboens valp, eller en gang valper fra samme kull.

Hva skal valpen vennes til?

 • Hjemmet og de som bor der
 • Besøkende
 • Tomten
 • Gradvis flere utemiljø
 • Lufteområde
 • Andre turområder
 • Mennesker i alle aldre og størrelser, spesielt barn
 • Mennesker i alle former og bevegelser (syklende, joggende, svømmende)
 • Fremmede hunder
 • Andre dyr
 • Trafikk
 • Søppelbilen
 • Isbilen
 • Smell/høye lyder osv.

Listen kan lages lang, men må tilpasses deg og hva du har behov for og mulighet til. (www.siddishundeskole.com)

miljøtilvenning av valpenDet er mye utfordringer for en valp og ting og finne ut av.

Redsel og usikkerhet

Alle valper, og også de fleste unghunder og voksne, blir skremt innimellom, og det kan gi uønskede resultater. Det er derfor viktig å være bevisst på tre hovedvirkninger:

 • Hunden blir skremt, og den lærer at det den ble skremt av ikke var farlig. Den vil kunne håndtere samme situasjon bedre neste gang den oppstår (habituering).
 • Hunden blir skremt, og redselen forsvinner ikke før lenge etterpå når situasjonen er en annen. Hunden vil reagere med større redsel neste gang situasjonen oppstår (sensitisering).
 • Dersom hunden ikke får bearbeidet redselen med en gang (tilvennes), vil den fortsette turen med redsel og et høyt stressnivå i kroppen. En ny påvirkning vil nå gi en større reaksjon enn før den ble redd.

Hvis du ønsker at redselen skal forsvinne skal du oppføre deg rolig, som om ingenting har hendt, og er det mulig, bli i situasjonen inntil hunden har blitt rolig. Du kan også bruke godbiter og belønning. For best resultat bli i situasjonen også ca tre minutter etter at hunden har blitt rolig. Hundens kroppsspråk forteller om den har roet seg. Dersom redselen er for stor, bør en i stedet for å bli i situasjonen, redusere redselen ved å skape avstand og la hunden få mulighet til å roe seg.

valp på sykkelturDersom valper opplever noe som skummelt på tur, hjelp valpen å overvinne redselen og bli trygg.

På tur

Alle valper kan oppleve noe som er skummelt på tur, og du behøver ikke å forstå hva og hvorfor valpen er redd. Det viktige er å godta dette og gjøre det beste du kan for at valpen skal overvinne redselen og bli trygg. Redsel kan fort utvikle seg, og bli et problem for både valpen og deg.

aniportrek

Skremmende hendelser på tur

Blir valpen skremt når dere er på tur skal du straks stoppe opp og sette deg ned ved valpen. Tren på kontakt og «Kinderegg-øvelsen», eller overse valpen totalt inntil den er rolig, og begynn så å trene litt kontakt før dere går videre. Er valpen for skremt til å trenes der den ble redd, tar du den med bort fra situasjonen. Når valpen er rolig, og ikke lenger reagerer kan dere gå videre. Dersom det er en gjenstand valpen har blitt redd, som en plastpose, statue eller lignende, la den få gå tid til å utforske og bli trygg på gjenstanden uten at du påvirker den, kanskje bortsett fra å gi den noen godbiter på bakken et stykke fra det som er farlig. Husk at det er valpen som bestemmer tempoet når vi vil den skal hilse på noe skummelt, og ikke press den. Dette er spesielt viktig i forbindelse med mennesker og hund.

Skal vi trøste valpen?

Uansett hvor skremt du selv skulle bli, ikke vis dette til valpen gjennom kroppsspråk og stemme, det vil forsterke valpens redsel. Det aller beste er om valpen selv finner ut at det som skremte den ikke er farlig, men det er ikke alltid tilfelle. Valpen kan søke trygghet hos deg, og da gir den den denne tryggheten så godt det lar seg gjøre. Sett deg ned, snakk rolig til den, gi godbiter, eventuelt løfte den opp om det forbedrer situasjonen. Alt er lov å gjøre, så lenge hunden blir trygg.

Les om «Kinderegg-øvelsen» her.

For mer utfyllende informasjon, sjekk Siddis Hundeskole.

AniPort tilbyr også trening: AniPort/trening

Kurs og trening kan omfatte:

 • Generell hverdagslydighet
 • Innkalling
 • Agility
 • Problematferd
 • Stressmestring
 • Bjeffing
 • Gå pent i bånd, mm

Sjekk ut våres hjemmeside AniPort.no og se hvilke tjenester vi tilbyr.

Om forfatteren

AniPort