Dyreportalen

For alle som er glad i dyr

Tur med valp

27 september 2019- 6 min read

Hund Tips til hundeeiere Valp

Å kunne gå tur med valpen i skog og mark, og andre steder er en forutsetning for å ha et godt liv sammen med hunden. Det er ingen selvfølge, men med god trening og sosialisering fra du får valpen i hus er et fullt mulig for de fleste. 

Valpens første turer

De første ukene etter at du har fått valpen hjem fra oppdretter er det nesten ikke nødvendig å bruke bånd. Valpen er da lite selvstendig, og nok vil følge etter deg overalt uansett. La valpen bli trygg hjemme de første dagene, og ta den deretter ut for korte turer utenfor hjemmet. Gjerne «uten bånd», men med et ca to meter langt tynt tau i halsbåndet så du allikevel har kontroll. Vær fra dag èn bevisst på hva du ønsker å lære valpen, for den starter læringen allerede da. Her er noen forslag til hva valpen kan lære, men følg dine egne behov: 

 1. At det lønner seg å følge med deg
 2. Lære at det er gøy å være ute sammen med deg
 3. Lære å bli trygg på det som finnes i miljøet
 4. Treffe andre hunder, hilse på dem, bli trygg, for så å følge deg
 5. Kunne være hos deg når mennesker passerer
 6. Kunne forholde seg rolig til at som passerer.

(Siddis Hundeskole)

Det skal lønne seg å følge med deg

Belønn valpen allerede fra første dag når den følger etter deg, for å ta frivillig kontakt med deg og for at den kommer når du roper på den. Gi den også belønning om den kommer til deg uten at du har ropt på den. Det kan hende den begynner å ta for mye kontakt for belønningsdelen, og ikke i å utforske og undersøke. Da kan du begynne å trappe ned belønning. Ikke fjern den helt, men belønn litt sjeldnere, så valpen begynnere å undersøke verden igjen. Mange tror at valpen bare er snill og lydig når den er ung. Det er viktig å ikke gå i den fellen, valpen er bare ekstra oppmerksom da den er redd for å miste deg. Derfor er det viktig at du fortsetter å belønne hunden, Dermed får du ikke en altfor selvstendig hund som har lært at det ikke lønner seg å høre på deg og blir ulydig.

Det er gøy å være ute sammen med deg 

Vi anbefaler at dere gjør noen aktiviteter på turene, som valpen setter pris på og som gjør den mentalt sliten. For eksempel lek og balanseøvelser, eller mer «seriøse» aktiviteter som spor-/søks- og jakttrening. Ved å trene på lette øvelser og bruke lek som belønning gjør du deg fort til hundens hovedattraksjon på turen, og den vil lære at det er gøy å gå i bånd sammen med deg.

Lær å bli trygg på det som finnes i miljøet

Dersom hunden din reagerer på lyder som smell, skudd eller andre lyder bør du si «bra» og gi hunden en godbit. Slik venner du den til skumle lyder. Reagerer den på gjenstander som en søppeldunk, statue eller lignende. Da bør du oppholde deg der til hunden er tygg og slapper av, og helst tør å undersøke den «skumle» tingen. Les mer om dette her i artikkelene: Trening og Miljøtilvenning av valp.

På tur med valpSiddis hundeskole gir tips til turer med ny valp.

Treffe andre hunder, hilse på dem, bli trygg for så å følge deg 

Når du er ute å går tur med hunden din, uansett alder på den, er det viktig at den følger deg etter at den har hilst på og gjerne lekt med en annen hund. Dra nytte av at hunden er liten, lite selvstendig og vil følge etter deg lett. Så sant det er mulig la valpen få være sammen med fremmede hunder dere møter på inntil den er trygg og har fått lekt litt. La den leke i fred, og se at den er trygg og har det bra.

Få den til å følge deg

Neste steg er å gå rolig videre mens du plystrer på valpen. Vær sikker på at den ser at du går. De første gangene du går vil nok valpen løpe etter deg med en gang, husk å belønn dette. Fortsett med belønning, gjerne i form av mye gøyal lek hver gang valpen velger å følge deg etter å ha hilst på andre hunder. Kommer den ikke når du plystrer eller roper, fortsett å gå. Ikke stopp før valpen ikke kan se deg lenger, mens du ser den. Når den da ser etter deg, rop eller plystre, og vent på den. De fleste kommer nå, og da skal de ha så mye ros og belønning som overhodet mulig, selv om du har ventet i 30 minutt. Dette for å forsikre deg om at den kommer neste gang, og da aller helst litt raskere. 

aniportrek

Bare unntaksvis skal du gå tilbake å hente valpen

Bare unntaksvis skal du gå tilbake å hente valpen. Gi den allikevel da en meget god godbit, og start med det mest gøyale den vet, for å gjøre det enklere å få valpen til å følge deg neste gang. Husk at valpen ikke skal ha for mye leketid med andre hunder, da vil den forbinde andre hunder med lek og lett kunne bli overgiret. Da vil du se en eier med null kontroll. Les mer om sosialisering med andre hunder her:  Sosialisering av valp

Kunne være hos deg når mennesker passerer

Straks du ser mennesker som passerer dere på stien sett deg ned, kall inn valpen og belønn masse med godbiter og lek. Sitt eller stå mellom menneskene og valpen. Belønn så ofte som det er nødvendig for at den skal være i ro med deg. I startet kan det være lurt å få størst mulig avstand mellom menneskene og valpen, trekk gjerne valpen med deg litt utfor stien. Både avstand og antall belønninger kan reduseres gradvis, men ikke begge samtidig. Gjør du dette vil du raskt få en hund som tar kontakt med deg når dere treffer mennesker. Den vanligste feilen hundeeiere gjør når de ikke ønsker at hunden skal hilse på noen som kommer er å ta hunden i bånd uten å gi den belønning. Da lærer hunden at dersom det kommer mennesker må den holde seg borte fra eieren, som bare vil ta den i bånd.

Kunne forholde seg rolig til alt rundt seg

Dette gjelder alt dere kan treffe på turen, som hester, mopeder, barnevogner, sykler, joggere osv. Tren også når det ikke kommer noen, på samme møte som med mennesker som passerer. Hvis du trener nesten hver gang du er ute på tur vil valpen etter hvert assosiere det møtende enten det er menneske eller gjenstand med deg, og søke belønning og løpe bort til deg. For litt engstelige hunder er dette en kjempe trygghet.

Noen huskeregler til slutt: 

 1. Alltid ta hensyn til andre mennesker og dyr når der er på tur. Ikke vær til sjenanse, kall hunden til deg og ha kontroll når det er andre til stede.
 2. Ta alltid opp avføringen.
 3. Hold alltid hunden i bånd der det er nødvendig/båndtvang.
 4. Ha respekt for folk som er redde for hunder.
 5. Slipp aldri hunden ut av bilen eller inngangsdøren uten at du vet med sikkerhet at du har kontroll på den med en gang den kommer ut.

Les mer om tur med hunden under artiklene:  Gå pent i bånd og Passeringstrening.

AniPort tilbyr også trening: AniPort/trening

Kurs og trening kan omfatte:

 • Generell hverdagslydighet
 • Innkalling
 • Agility
 • Problematferd
 • Stressmestring
 • Bjeffing
 • Gå pent i bånd, mm

Sjekk ut våres hjemmeside AniPort.no og se hvilke tjenester vi tilbyr.

For mer utfyllende informasjon, sjekk Siddis Hundeskole 

Om forfatteren

AniPort