Dyreportalen

For alle som er glad i dyr

Gå pent i bånd

27 september 2019- 6 min read

Hund Tips til hundeeiere

En hund som går pent i bånd er en hund som er avslappet på tur. Den tar seg tid til å snuse, gjøre fra seg og frivillig tar kontakt med eieren underveis. 

Å lære en hund å gå pent i bånd er kanskje det mest unaturlige vi skal lære den. Det kan gjøre det vanskelig å få til, og er kanskje det område hvor hundeeiere sliter mest. Målet er at turene i bånd skal bli mest mulig naturlige for hunden, og mest mulig behagelige for eieren. Men selv om hunder må gå i bånd er det viktig at de også får løpe løst, og beveget seg i sitt naturlige i tempo, på egnede områder. 

Hvordan skal hunden gå?

Når du lufter hunden i bånd er det viktig å huske på at det er hunden som er på tur og skal luftes. Vi ønsker en avslappet hund, men slakt bånd som går og snuser og koser seg, og får lov å være hund selv om den er i bånd. Avstanden har ikke så mye å si for hunden, men den må få tid til å utforske og nyte. Hunden bør være på den siden av deg som vender bort fra veien, og passerende, altså i grøftekanten. Der er det også mest å snuse på, og du befinner deg mellom hunden og eventuelle forstyrrelser.

gå pent i båndAniPorts veterinær anbefaler å bruke mest mulig sele for å unngå feilbelastninger på hunden.

Hvorfor trekker hunden i båndet? 

Tips til hundeeier

 • Et halsbånd kan være ubehagelig og strupe hunden og da vil enkelte hunder trekke mer da de forsøker å komme fra ubehaget. Sannsynligvis også hovedgrunnen til at hunder trekker mer i strupehalsbånd enn i sele. Her vil løsningen være å forsøke en sele, belønne frivillig øyekontakt, og stoppe og trene kontakt på turen til hunden blir rolig.
 • Er båndet for kort, vil hunden trekke mer da den ikke får beveget seg nok. Den må ha en viss bevegelsesfrihet for å kunne slappe av på tur. Bruk bånd med minst to meters lengde.
 • Bruker en eier som bruker ubehagelige metoder, og som nykker i båndet og bruker sint stemme, kan oppnå motsatt resultat. En hund som trekker i båndet fordi den vil bort, den vil holde avstand til eieren. Løsningen her blir å fjerne ubehaget, og stoppe og trene kontakt på turen til hunden blir rolig.
 • Siste årsak til trekking i bånd kan være manglende trening. Hunden har ingen forventninger om det vil skje noe spennende og belønning på tur, og vil derfor heller ikke søke eier. Løsningen vil da være å belønne øyekontakt før du går ut døren, og på utsiden av døren til hunden blir rolig og fokusert på deg før du begynner å gå. Belønn frivillig øyekontakt på tur, og stopp og tren kontakt på turen til hunden blir rolig dersom den tar lite/ingen kontakt

Bli kjent med hunden din.

 • Hunden er naturlig raskere enn oss, og går ikke av natur sakte, rett fram. Spesielt valper og unghunder vil finne mye spennende på tur som de vil undersøke. Denne nysgjerrigheten er bra og den må valpen få lov å tilfredsstille for egen livskvalitet og videre utvikling. Når hunden blir eldre vil dette som regel avta. Løsningen vil bære å belønne frivillig øyekontakt på tur, og langt tynt tau på valper.
 • Det er naturlig at en hund vil dra i starten av turen da den må på do og ser etter et egnet sted
 • Noen raser er avlet fram for å spore og har lettere for å snuse enn andre, og disse kan dras mot interessante lukter i grøftekanten. De fokuserer gjerne mindre på eier, og mer på å spore opp vilt. Belønn frivillig øyekontakt på tur, og stopp og tren kontakt på turen til hunden blir rolig. Interessen for å snuse vil avta i takt med belønningen.
 • Er hunden stresset og ivrig vil dette øke farten og redusere muligheten for læring. Redd hund trekker seg bort, og ivrig hund som vil hilse på trekker seg mot. Løsningen vil være å belønne frivillig øyekontakt og stoppe og trene på tur til hunden blir rolig. Hunder som er redde må i tillegg tilvennes det de er redde for. Se artikkelen: Tur med valp. Hunder som er ivrige og vil hilse må trene på passering. Se artikkelen: Passeringstrening.

Gå pent i bånd

Utstyr til turen

Halsbånd

Hundens hals er konstruert på samme måte som mennesker, så alle typer halsbånd kan forårsake fysiske skader i nakkeregionen på hunden. Tynne strupehalsbånd er verst, og risikoen blir mindre jo bredere halsbåndet er, det bør dekke minst to nakkevirvler. 

Sele

En vanlig tursele er det beste i de aller fleste situasjoner. Risikoen for skader er minimal, og hunden vil som regel trekke mindre, selv om det er mulig å lære hunden å trekke med sele om det er det du ønsker. Bruk da to forskjellige seler, en til vanlig tur og en til trekking, og pass på at hunden vet forskjell på disse to. På en vanlig tur vil du i tillegg belønne hunden for kontakt med deg. Når hunden skal trekke, for eksempel foran deg i skisporet, skal den ikke belønnes for kontakt.

En vanlig tursele er det beste i de aller fleste situasjoner.

Bånd

Selve båndet bør være ca to meter langt, og med et godt håndtak eller en god løkke for deg å holde i. Det finnes også bånd med strikk, så det ikke rykker i armen din om hunden plutselig rykker. Det finnes bånd du kan feste rundt livet, så et eventuelt rykk fra hunden kommer i hoftene dine i stedet for armer og skuldre, og du får begge hendene fri. Fleksibånd er mest egnet for små, rolige raser, eller hvis du skal på en lang tur i fjellet og må ha hunden i bånd. Fleksibånd rykker hele tiden, og hunden lærer at ved å bare dra, og dra litt til, så får den lenger line. Du har liten kontroll på hunden når den er åtte meter fra deg, og det anbefales i hvert fall ikke mens du lærer hunden din å gå fint i bånd. Og skulle du måtte slippe, eller mister båndet, fyker det etter hunden, og den kan da bli skremt.

aniportrek

Hvordan trene hunden til å gå pent i bånd -kortversjon 

Å gå pent i bånd er en gradvis prosess fra valp til voksen. Det som det er viktig at du gjør på tur, fra den dagen du får hunden i hus er følgende: 

 • Si «bra» og belønne hunden for all frivillig kontakt på tur. Det er ikke tilstrekkelig å belønne for slakt bånd,  da vi ikke vet hva hunden tenker på. 
 • Bare la hunden trekke i båndet. Så lenge du belønner for all kontakt, vil dette avta. 
 • Dersom hunden tar for ofte kontakt, kan du trappe ned og belønne for kontakt av og til. Husk å belønne for at hunden tar kontakt, og ikke for at den går med kontakt. 
 • Hvis hunden tar for lite kontakt, kan du stoppe opp underveis på turen, vente på frivillig kontakt og belønne for øyekontakt til hunden får fokus på deg før du går videre. Ta minst fem repetisjoner. 
 • Alle hunder vil kunne trekke noe i båndet på alle turer nettopp fordi det er en hund og fordi verden kan være fryktelig spennende. Ikke fokuser på det du ikke ønsker, nemlig at hunden trekker i båndet. Det viktigste er at hunden slapper av og er trygg. 

For mer utfyllende informasjon, sjekk ut Siddis Hundeskole

Ønsker du hjelp til treningen? Vi har mange dedikerte hundetrenere registrert hos oss!

Du finner AniPort's hundetrenere her : AniPort's Hundetrenere

Lykke til med treningen!

Om forfatteren

AniPort