Dyreportalen

For alle som er glad i dyr

Livmorbetennelse hos hunder

26 september 2019- 4 min read

Hund Tips til hundeeiere

På fagspråket kaller vi livmorbetennelse «pyometra», som stammer fra ordene «pyo», som betyr puss, og «metra», som betyr livmor. Livmorbetennelse er en infeksjon i livmoren forårsaket av hormonell ubalanse sammen med bakterier, og kan forekomme både hos katter og hunder, men er mest vanlig i eldre tisper. Livmorbetennelse er en livstruende og akutt tilstand som krever umiddelbart tilsyn av veterinær. 

Årsaker til livmorbetennelse – den litt lengre versjonen

Etter løpetiden (østrus) går hunden inn i en periode som heter metøstrus, hvor hun vil produsere økende mengder av hormonet progesteron. Progesteron klargjør livmoren til drektighet. Det vil si at livmorveggen blir tykkere, og det blir økt aktivitet av kjertler i livmoren (som produserer væske). Samtidig reduseres livmorens evne til å trekke seg sammen, og livmorhalsen er åpen.  

Etter gjentakende sykluser gjennom hundens liv, vil disse forandringene ofte bli mer og mer permanent; eldre tisper har ofte litt tykkere livmor. Derfor er alder en faktor.  Når en eldre tispe får løpetid vil hun i opp til 2 måneder etterpå ha en livmor som er alle bakteriers drøm – det perfekte vekstmediumet.

Symptomer på livmorbetennelse

Hvis livmorhalsen er åpen (åpen pyometra) vil man ofte kunne se og lukte illeluktende utflod fra kjønnsåpningen. Det hender at utfloden kommer så tett på selve løpetiden at det oppfattes som en forlenget løpetid. Andre kan ha så sparsom utflod at det eneste man ser er at hunden slikker seg bak mer enn normalt.  

I noen tilfeller er livmorhalsen lukket (lukket pyometra). Denne tilstanden er ofte vanskeligere å oppdage før tispen blir veldig dårlig. Livmoren blir da helt fylt med puss, og det er fare for at den sprekker eller at puss lekker inn i bukhulen, og forårsaker bukhinnebetennelse og blodforgiftning – tilstander med svært dårlig prognose.  

Vanlige symptomer inkluderer; 

  • Utflod (husk ved lukket pyometra vil det ikke være utflod)
  • Økt drikkelyst og økt urinering
  • Nedsatt til ingen appetitt
  • Nedstemthet
  • Nedsatt almenntilstand
  • Feber eller temperaturer under normaltilstand
  • Rask respirasjon og rask hjerterytme

livmorbetennelse hos hunderFølg med på hundens helse slik at eventuell sykdommer kan oppdages tidligere.

Hvordan stilles diagnosen?

Diagnosen stilles med å ta ultralyd av buken, som ofte vil vise en væskefylt stor livmor (hvis det er en åpen pyometra vil ikke livmoren se så stor og væskefylt ut på ultralyd). Man tar også alltid blodprøver. Blodprøvene forteller oss om hundens tilstand, og i hvilken grad livmorbetennelsen påvirker andre systemer og organer i kroppen. 

Behandling

Den mest effektive (og anbefalte) behandlingen er å fjerne livmor og eggstokker. Dette gjøres på samme måte som ved sterilisering, men er en mer komplisert operasjon. Betent vev er ofte mer porøst enn friskt ved, og livmorens størrelse gjør den vanskelig å håndtere. Hundens alder og dårlige tilstand er forbundet med høyere risiko ved narkose.  
 
I noen tilfeller kan man behandle livmorbetennelse medisinsk. For eksempel hvis hunden ikke kan legges i narkose (av ulike årsaker), eller hvis det er snakk om en avlstispe som man vil ha ett til kull på. Medisinsk behandling krever flere runder med oppfølging og injeksjoner med et stoff som gjør at livmoren tømmer seg, og kan bli minst like dyrt som en operasjon. Sannsynligheten for tilbakefall ved neste løpetid er dessuten veldig stor. Tispen kan ikke være veldig påkjent av tilstanden hvis man skal velge dette alternativet, og det er ikke et alternativ ved lukket pyometra.

aniportrek

Hva kan man gjøre selv?

Det finnes ikke noe man kan gjøre for å forhindre livmorbetennelse. Det er lurt å notere ned når hunden har løpetid, for eksempel ved å notere ned i en kalender første og siste dag med blodtilblandet utflod. Du kan lese mer om løpetid hos hund her. I de to månedene etter endt løpetid bør man være ekstra obs på om hunden ikke føler seg vel. En tidlig oppdagelse vil aldri kunne forhindre kirurgisk behandling, men risikoen forbundet med operasjon reduseres hvis man oppdager livmorbetennelsen før tispen er veldig allment påkjent. 

Kilder:

Sjekk ut hjemmesiden våres AniPort.no.

Om forfatteren

Veterinær Elisabeth Kverneland

Veterinær Elisabeth Kverneland

Elisabeth ble ferdig utdannet veterinær i 2017. Hun har opparbeidet seg erfaring som veterinær fra ulike klinikker i Norge. Hun vokste opp med hund, og har selv en blandingshund og en huskatt.