Dyreportalen

For alle som er glad i dyr

Hunder og klær

26 september 2019- 2 min read

Hund Tips til hundeeiere

Aniports veterinær Elisabeth forklarer hvorfor noen hunder trenger klær.

Må hunder ha klær?

Det kan virke litt rart for oss som har hunder som ikke fryser så lett en vanlig vinterdag, eller for de som ikke har hund selv. Av og til kan det virke litt fjollete, at naboens Chihuahua tripper rundt i en Marius-genser, mens en Marius-genser har stått på ønskelisten min i snart 5 år. Men svaret er at noen hunder trenger klær i enkelte klimaer. 

Hvordan holder en hund seg varm?

Det kan være greit å forstå litt om hvordan varme lages og mistes i kroppen. Varme genereres ved at kroppen forbrenner energi, og at denne prosessen avgir varme. Når det er ekstra kaldt ute, vil ofte musklene begynne å skjelve for å forbrenne mer energi, og derav avgi mer varme. Hundens pels har også mye å si. Det er ikke for ingenting at arktiske hunderaser har tykk, tett pels med masse underpels – pelsen beskytter mot vær og vind, og isolerer ekstra godt slik at varmetapet blir mindre. Kroppsfett er også en god isolatorStørre hunder har også en mindre ratio mellom kroppsoverflate og kroppsvekt enn det mindre hunder har. Mindre hunder må altså produsere mer energi og ha et høyere stoffskifte for å holde varmen. 

aniportrek
 
Dermed er det kanskje ikke så vanskelig å forstå at naboens 2 kg lille korthårede ikke-overvektige Chihuahua trenger litt ekstra hjelp om vinteren.    

Hundeavl har gjort hundeklær nødvendig 

Hundens forfar, ulven, kan fint klare noen ekstra kuldegrader. Vi mennesker har gjennom avl produsert hunderaser som det kan virke litt absurd at stammer fra ulv. Menneskeskapte raser som er veldig små, har veldig kort pels, eller som har lite underhudsfett vil alle være mottagelige for kulde, og kan måtte få hjelp av klær til å holde varmen.

Ulike raser har ulike behov derfor er det viktig å være forbedredt på å beskytte mot vær og vind i ulike forhold.

Funksjonalitet versus mote-statement 

En god regel er at man kun skal kle hunden hvis og når det er nødvendig, og ikke for vår egen underholdning. Klærne skal være funksjonelle og tilpasset din hunds størrelse og form. Man skal for eksempel ikke trykke hunden oppi et plagg som er for lite, kun fordi det var bare en størrelse igjen i butikken. Men når man har en hund som trenger et ekstra lag om vinteren, hvorfor ikke kjøre din stil på det? Det burde være lov. Så lenge klærne gjør det de skal – nemlig holder din hund varm og god om vinteren.

Om forfatteren

Veterinær Elisabeth Kverneland

Veterinær Elisabeth Kverneland

Elisabeth ble ferdig utdannet veterinær i 2017. Hun har opparbeidet seg erfaring som veterinær fra ulike klinikker i Norge. Hun vokste opp med hund, og har selv en blandingshund og en huskatt.