Dyreportalen

For alle som er glad i dyr

Innbilt drektighet hos hunder

26 september 2019- 4 min read

Hund Tips til hundeeiere

Aniports veterinær Elisabeth Kverneland forklarer fenomenet innbilt drektighet.

Alt du trenger å vite om innbilt drektighet hos hund

Innbilt drektighet, eller pseudocyesis, er et normalt fysiologisk fenomen, og forekommer 45-60 dager etter en normal løpetid (østrus). Symptomene kan variere fra ikke merkbare til (ytterst sjeldent) potensielt alvorlige. Mange eiere tror at dersom tispen utviser symptomer på innbilt svangerskap at hun har en reproduktiv lidelse eller at hun vil ha problemer med å reprodusere. Faktisk, så indikerer innbilt svangerskap mest sannsynlig at alt fungerer som det skal, både hjernens respons på hormoner og selve brunstsyklusen, så fortvil ikke. 

Årsaker til innbilt drektighet

Etter løpetiden(østrus) går tispen videre i syklusen sin til noe som heter metøstrus. I denne perioden har tispen utskillelse av de samme hormonene hun ville skilt ut dersom hun var drektig, nemlig hormonene progesteron og prolaktin. Det er altså ikke så rart at noen tisper tror de er drektig! De kliniske symptomene er forårsaket av et synkende progesteron-nivå og et økende prolaktin-nivå.  

Innbilt svangerskap kan også fremprovoseres hvis tispen behandles (for noe annet) med progesteron og denne brått avsluttes, eller hvis man steriliserer en tispe på feil tidspunkt i brunstsyklusen. 

Symptomer på innbilt drektighet

Når en tispe blir innbilt tror hun selv at hun skal ha valper, og forbereder seg både fysisk og psykisk. Symptomer varierer fra tispe til tispe. Noen av symptomene de kan utvikle; 

  • Vektøkning 
  • Oppsvulming av jur. Noen produserer klar væske, andre produserer melk 
  • Slimaktig utflod 
  • Økt urinering og drikkelyst 
  • Dårlig appetitt eller økt appetitt 
  • Rastløshet, uro, «depresjon», nedstemthet 
  • Noen blir sløve og sover mye 
  • Noen kan vise aggresjon mot andre hunder 
  • Redebygging 
  • «Adopterer» leker eller andre gjenstander

Drektightet hos hunderAniPorts veterinær Elisabeth Kverneland forklarer fenomenet innbilt drektighet.

Diagnose av innbilt drektighet

Diagnose er ofte basert på de kliniske symptomene som sammenfaller med at tispen hadde løpetid for cirka to måneder siden. Hvis det finnes en mulighet for at tispen har paret seg, må man foreta en ultralyd for å utelukke at hun er drektig. Hvis symptomene er like de man finner ved livmorbetennelse (noe de ofte er) vil man som oftest også utelukke dette med blodprøver og ultralyd.

Hva kan en gjøre selv? 

Hvis tispen bygger rede og adopterer gjenstander bør disse fjernes. Hun burde heller ikke få lov til å stimulere melkeproduksjon ved å slikke på pattene. Prognosen er veldig god, men har tispen vært innbilt tidligere er det større sjanse for at hun utvikler det igjen. Da bør man etter løpetid øke mosjon og treningsmengde i form av for eksempel lydighetstrening. For de hundene som pleier å gå opp i vekt etter løpetiden kan det være lurt å redusere fôrmengden. 

aniportrek

Behandling av innbilt drektighet

Tilstanden går som regel over av seg selv innen 1-3 uker, og det er sjeldent vi trenger å behandle. Hvis symptomene er alvorlige finnes det medisiner man kan få hos veterinæren som man tilsetter i foret. Dette er et hormon (kabergolin) som hemmer prolaktin-utskillelsen hos tispen (hormonet som forårsaker symptomene). Hvis symptomene er alvorlige, langvarige, og tispen blir innbilt etter hver løpetid, og tilstanden er til stor frustrasjon for henne, kan det være greit å diskutere med din veterinær om man skal permanent fjerne problemet ved å sterilisere tispen. Kan være greit å vite at de fleste forsikringsselskap ikke dekker denne type operasjoner.  
 
 Det er viktig å merke seg at man ikke alltid kan skille mellom symptomer på innbilt svangerskap og livmorbetennelse. Livmorsbetennelse er en alvorlig, livstruende tilstand som krever umiddelbart tilsyn av veterinær. Det er derfor alltid tryggest å oppsøke veterinær selv når man «vet» at det kun dreier seg om innbilt svangerskap. 

Kilder 

Sjekk ut hjemmesiden  våres AniPort.no, og sjekk hvilke tjenester vi tilbyr: AniPort.no/tjenester

Om forfatteren

Veterinær Elisabeth Kverneland

Veterinær Elisabeth Kverneland

Elisabeth ble ferdig utdannet veterinær i 2017. Hun har opparbeidet seg erfaring som veterinær fra ulike klinikker i Norge. Hun vokste opp med hund, og har selv en blandingshund og en huskatt.