Dyreportalen

For alle som er glad i dyr

Borrelia på hund

26 september 2019- 2 min read

Veterinærens råd Hund Hundesykdommer

Borreliose er en sykdom som man finner på mennesker og hos dyr. Denne sykdommen er forårsaket av en bakterie som heter Borrelia Burgdorferi. Borreliabakterien blir overført via den norske skogflåtten.

Hvilke dyr kan få denne sykdommen

Blant husdyr i Norge er det først og fremst hunden som utvikler et sykdomsbilde. 

Hvor kan man finne borrelia bakterien i Norge

I Norge er det spesielt i kystområdene i Sør-Norge og nordover opp til Helgeland at vi finner skogflåtten. I Oslofjordområdet er den vanlig på begge sider av fjorden. På Vestlandet og i Trøndelag følger den kyststripen og går inn langs fjordene. Sporadisk kan man finne flått nord for helgelandskysten, og i innlandet. Det ble rapportert inn flest tilfeller av sykdommen i fra Agder-fylkene, Hordaland, Møre og Romsdal og Rogaland.

Hvilke sykdomstegn kan man observere

Det er ikke ofte at en hund smittet med denne bakterien utvikler sykdom. Noen smittede hunder kan vise kliniske tegn, slik som: leddbetennelse, muskelsmerter, feber og nedsatt spiselyst. I kroniske tilfeller kan hud, hjertet, nyrer og nervesystemet også affiseres.

Hvordan er livssyklusen til Borrelia

Borreliose er en lumsk sykdom som kan gi ubehagelige konsekvenser. Når en infisert flått begynner å suge blod, vandrer borrelia bakterier fra flåttens tarm til spyttkjertlene. På den måten vil den via flåttens spytt overføres til dyret. Jo lenger flåtten sitter fast, desto større er risikoen for overføring av borrelia bakterier.

aniportrek

Hvilke hunder bør vaksineres?

Alle hunder som er utsatt for flåttbitt kan bli infisert med borrelia bakterier derfor er det en god ide å vaksinere hunder som ferdes i flåttrike områder. Vaksinen beskytter hunden mot tre europeiske borrelia typer. Første gang må hunden vaksineres to ganger med tre ukers mellomrom, og deretter en gang per år. Dette bør skje på senvinteren eller tidlig på våren, slik at hunden kan danne mange antistoffer før flåtten blir aktiv når utetemperaturen stiger. Valper kan vaksineres fra de er 12 uker. Borrelia vaksinen er kun produsert for hunder.

Behandling: Langtids behandling med antibiotika. 

Kilder: 

Sjekk ut hjemmesiden  våres AniPort.no for mer!

Om forfatteren

Veterinær Anne Tjønneland

Veterinær Anne Tjønneland

Anne ble ferdig utdannet veterinær i 2011. Siden da har hun opparbeidet seg erfaring som veterinær fra ulike klinikker i Norge. På Østlandet hadde hun ansvar for den daglige driften av en smådyrklinikk. Videre har hun også jobbet som frivillig veterinær i Midtøsten.